Pentru prima data mi-e rusine ca sunt roman si mi-e rusine ca sunt ziarist. Nu o sa pun aici filmuletul youtube in care o televiziune prezinta live moartea unei fete de 20 de ani pe Kiseleff. A fost lovita pe trecerea de pietoni si a zacut acolo 20 de minute pana a venit salvarea. Prea tarziu. Nu s-a gasit nici un om sa o salveze. Slugile dirijau circulatia, filmau sau acordau interviuri. Spitalul CFR este la o distanta de un kilometru de locul accidentului: cel mult 2 minute de mers cu masina, daca reusesti sa convingi slugile sa te escorteze sau sa murdareasca de sange bancheta din spate, in loc sa fluidizeze circulatia in intersectie, deschizand calea sefului cel mare.
In caz ca nu am fost destul de explicit, patru politisti aflati la locul accidentului nu au miscat un deget sa duca victima la spital. Dirijau circulatia cu obstinatie de sluga. De ce? In 15 minute urma sa vina coloana oficiala a prim-ministrului. In loc sa-si duca victima la cel mai apropiat spital, autoarea prezumtiva a accidentului, Anamaria Straus, dadea interviuri.
Iata raspunsul oficial al Politiei, furnizat colegilor mei de la Jurnalul: “la ora 16:54 (cu trei minute înaintea ridicării victimei) prin zona respectivă a trecut şi coloana oficială a prim-ministrului. Coloana oficială nu a afectat sub nici o formă procesul de asigurare a asistenţei medicale ori cercetare la faţa locului, şi nici cele două proceduri nu au afectat trecerea coloanei. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că cei trei agenţi de poliţie rutieră sosiţi la faţa locului au acţionat conform procedurilor şi normelor interne”.

Povestea este desprinsa dintr-un film cu oameni care si-au pierdut umanitatea. Dincolo de evidenta dezumanizanta a situatiei, o alta sluga incearca sa ne spuna ca cei patru politisti si-au facut datoria. Nu pot asimila un asemena rationament, asa ca o sa ma abtin.

Totusi, exista cateva indicii care pot sugera ca autoarea accidentului nu este singura responsabila de moartea tinerei de 20 de ani. Voi reveni.

Comments

Leave a Reply